zaterdag 19 juli 2014

Dagkanten, negge en kantelaaf


Rondingen


 Geen idee of ik in in een eerder blog het bijzagen van de muren naast de kozijnen heb besproken, maar dat is wel wat er gebeurt is. Dit als voorbereiding op het afronden van dat wat normaal een scherpe hoek is aan de binnenzijde van je kozijn. Het licht komt dan veel zachter binnen en er is geen scherpe lijn meer maar een meer geleidelijke overgang van licht naar donker.
Het leek mij erg mooi en het begint erop te lijken dat dat ook zo is. Op de foto hierboven dus de gezaagde kanten.


 In deze foto 2 kozijnen naast elkaar, voor en na de afronding. De stukadoor heeft met speciaal renovatie cement/stuc/spul en een mal de rondingen gemaakt.


Er zijn een aantal termen om dit stuk muur te bespreken, in de ontwerpfase was het mij niet duidelijk op welk deel van de muur welke term van toepassing was. Er werd afwisselend gesproken van negge of dagkant, maar de sprekers ( aannemer en architect) waren het al snel eens dat deze termen meer gingen over de buitenzijde van gebouw.


Dus...

 

Dag (bouwkunde)

horizontale doorsnede kozijn met
1: steendagmaat, 2: kozijndagmaat en 3: dagmaat glasopening
A: dag of dagzijde van het kozijn, B: dag van de glasopening en C: dag van het metselwerk.
De dag, ook dagkant, dagzijde of negge is het binnenvlak van het materiaal dat een opening omsluit.
De afmeting van de dag, de binnenwerkse maat of de afstand tussen de dagkanten, heet dagmaat. De dagmaat is bij een (enkele) deur, de vrije doorgang gemeten tussen de kozijnstijlen of anders gezegd: de deurbreedte minus tweemaal de sponningdiepte.
' In de dag ' betekent aan de binnenzijde van de opening. ' Op de dag ' betekent over de opening heen. Deze terminologie wordt vooral gebruikt bij het aanbrengen van zonwering als jaloezieën en rolgordijnen.

Buitenkozijn

Als men over een diepe negge spreekt betekent dit dat het kozijn sterk terugliggend is ten opzichte van het buitengevelvlak.
In de architectuur kan men met de negge de schaduw- en dieptewerking van een gevel beïnvloeden. Aan de hand van de diepte van de negge kan het gewenste gevelbeeld verkregen worden.



En om de verwarring nog groter te maken vond ik op internet ook nog deze...




Kantelaaf

soffiet, aan de ene kant verwijst een kantelaaf naar een schuin lopende afgrenzing van een muuropening in een binnenruimte, bij bogen, ramen en dergelijke; aan de andere kant verwijst de term naar de onderkant van een gewelf.



Frits heeft aan al die verwarring geen boodschap, hij werkt rustig door. Afgelopen week heeft hij stug doorgewerkt om alle hoeken in huis voor te bereiden en de stukadoor voor te blijven. Niet alle kozijnen zijn hetzelfde, dus voor iedere variatie in huis, aangepast profiel, aangepaste mal.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten