maandag 2 juni 2014

Hoogste punt!


Traditie




Pannenbier is een term uit de bouw. Wanneer het hoogste punt van een gebouw is bereikt en de dakpannen gelegd kunnen worden, wordt bier geschonken, dat door de opdrachtgever beschikbaar wordt gesteld. 



Dat is geen speciaal brouwsel, maar het bier dat wordt gedronken op de steiger of in de keet. 




 Zoals de traditie wil, moet de jongste werknemer de nationale driekleur op de nok spijkeren. 


 In sommige streken plaatst men wanneer het hoogste punt bereikt is een meiboom op de nok, meestal is het een vlag die blijft wapperen totdat het pannenbier is geschonken en gedronken. 
 "De vlag is in plaats gekomen van de meiboom. Vroeger werd er een fijnspar omgehakt als het hoogste punt was bereikt, maar dat mocht niet meer." 

Er zijn allerlei anekdotes: 

"Als de opdrachtgever geen vlaggengeld gaf, hingen we lege bierflesjes in de boom en die haalden we pas weg als het huis klaar was. Soms kwam zo'n opdrachtgever dan tot inkeer."


Een lang wapperende vlag duidt op een gierige opdrachtgever. Een bezem op het hoogste punt nadat de vlag gestreken duidt erop dat er geen bier is geschonken (en geen fooi is gegeven).


Frits heeft al gewaarschuwd dat hij het negeren van deze traditie zal belonen met een bezem in de nok, we willen ons huis vullen met positieve energie dus dat moeten we zien te vermijden.


Wij gaan samen met de mensen die zo hard aan het werk zijn om binnen gestelde planning de bouw af te krijgen op een informele manier het glas heffen, een snack eten en genieten van wat we al bereikt hebben.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten