woensdag 30 april 2014

Beton storten, spleten dichten


Het gaat hard



 Ik heb het ene blog nog niet af, of de volgende actie is al bezig, de frequentie zal flink omhoog moeten, eindelijk.
 

De vloerplaten worden verbonden, in de sparingen tussen de platen komt beton. 

 En terwijl dat allemaal gaande is, gaat de metselaar gewoon door met het metselen van de rondingen, opeens een heel ander gezicht.


En in actie...





dinsdag 29 april 2014

Volgende etage!


 Het huis groeit


 Filmpje van plaat 3 en 4 die er deze ochtend op zijn gegaan.


Vorige week zijn de vloerplaten voor de 1e etage afgeleverd, helaas niet allemaal precies op de maat die ze zouden moeten zijn, maar dat schijnt  te gebeuren. Op de bouwplaats maakt Frits ze gewoon op maat.


Vanaf 0700 uur is een enorme kraan bezig met het op de plaats leggen van de platen.


Een bijzonder gezicht, een paar mannen die zo'n enorm gevaarte aanpakken en op zijn plek leggen.




Precies pas, super samenwerking, millimeter links, millimeter rechts, die kraanmachinist is een tovenaar.









maandag 28 april 2014

Begane grond nadert voltooiing in ruwbouw fase


Overzicht


Coole gast mee op de bouwplaats, het huis hier vanuit de zuid-oost hoek. 


De coole gast heeft van bovenop een enorme zandberg, met gevaar voor eigen leven, een foto van bovenaf genomen, noord-west hoek.
 

En de zuidgevel, met daarin de voordeur.
 

Detail van het staal  boven de voordeur, in afwachting van de 1e etage vloer die in de loop van de week komt.



zondag 20 april 2014

Constructie dingen

Constructie details

Van mijn vader, die al eerder een huis bouwde, heb ik geleerd dat je veel foto's maakt, vooral van dingen die je later niet meer kunt zien. Ook de architect, die op grote afstand woont, vind het wel handig zo'n fotoverslag van hoe de zaken ervoor staan.


Geen idee van welke hoek dit is,  het is ook handig om aantekeningen bij je foto's te maken, al doende leer ik. Het laat wel de opbouw op  de fundering zien.


 Hier kijk je tegen het staal midden in de noord gevel, daar waar ze een 'portaal' gieten ter versteviging van de algehele constructie.


De pijpen die uitkomen in de toekomstige meterkast, dat is links naast de voordeur 
(als je binnen staat)


De hoek constructie van ons huis is wat anders dan normaal, we hebben daar ronde vormen, dat is wel een uitdaging voor de metselaar.  Dus de rechte voor en zijmuren staan hier al, die metalen sprieten zijn de verbinding tussen de muurdelen, ze worden ingemetseld in de rondingen en dan is er dus verband tussen de delen.


Dit zijn leidingen die het huis binnen komen naast de voordeur. Ook hier weer extra staal voor een versteviging van de constructie.




vrijdag 18 april 2014

Begane grond

De begane grond krijgt vorm

In een week tijd vliegen opeens de muren omhoog, iedere dag even kijken, foto's maken, praatje met Frits,  hier kan ik wel aan wennen, leuk!


 Platen gelegd, stenen geleverd, hupsakee...


In 1 ochtend staan de contouren van het huis, de ruimte wordt werkelijkheid,


Dit is een foto door de hele lengte van het huis van voor naar achter, zo gaan we het nooit meer zien, over een paar dagen staan de binnen muren.
 

Blik op de deuren naar de slaapkamers van de jongens.
 

Toekomstig toilet.
 

Toekomstige douche.

Als je net als ik al een paar jaar naar tekeningen hebt zitten staren en ik heb een behoorlijk goed voorstellingsvermogen, kun je de ruimte niet (aan)voelen. Ik heb er deze week voor het eerst ingestaan en in rondgelopen, geen idee welke overtreffende trap van welk woord ik daar voor ga gebruiken...

donderdag 10 april 2014

Begane grond


Vloer begane grond


Een enorme kraan, die net weg reed toen ik eraan kwam, heeft de vloerdelen en de stenen voor de BG geplaatst. Ik ging even langs om een slagroomschnitt te brengen aan Frits en de mannen, en voila. Zo gebeurd er tijden niks en zo kun je het niet meer bijbenen.


 Alleen het trapgat naar de kelder is nog zichtbaar, alhoewel binnenvijver waarschijnlijk een beter woord is.


Op het moment dat ik er ben worden de voorbereidingen getroffen om die met die groene paal die je ziet liggen de boel te gaan stellen. Ehhh, dat is helemaal op de goede plek, waterpas etc. vastzetten van houten latten zodat daar later de touwtjes voor het correct plaatsen van de muren aan gespannen kunnen worden. 
Ik krijg net als vroeger bij het zeilen de indruk dat ik de goede terminologie mis, de dingen hebben vast andere namen. Ik zal het Frits vragen, daar kom ik dan nog op terug.

Fundering 2

 Lente!


Het is een grote vreugde om na al die tijd eindelijk iets uit de grond te zien komen. Precies op tijd, samen met de bolletjes en de zaden in de natuur en in onze moestuin.



Op de bovenstaande foto een blik vanaf de toekomstige voordeur(zuid) aan de Molenstraat naar de voorzijde van het huis (oost). Je ziet nog net een hoek van de kelder die midden onder het huis komt. De fundering is hier al uit de bekisting, die heb ik net gemist met mijn fotosessies.



Vanaf dezelfde plek een foto richting de achtergevel (west), een detail van de leidingen van elektra, water etc.



Een paar dagen later wordt de gestorte fundering op hoogte gemetseld voor de vloeren van de BG, richting oost.


En weer richting west, die pakken kalkzandsteen op de achtergrond worden straks ons huis. Knap toch dat dat kan. Onwerkelijk ook nog een beetje.