vrijdag 30 januari 2015

Leem


Leemstuc


Oorspronkelijk zou het hele huis leemstuc krijgen. Vele voordelen, geluid, luchtvochtigheid, natuurlijk materiaal, allemaal voordelen. 
  

In het optimistische fase van de huizenbouw, lijken al deze posten nog goed te betalen, naarmate de bouw vorderde blijkt dat er een aantal bezuinigingen noodzakelijk zijn. We hebben gelukkig de leemstuc in de woonkamer kunnen behouden.


Het zou, met nadruk op zou, direct op de kalkzandsteen muur gesmeerd worden om een dampopen wand te behouden. Tot onze verrassing zat er opeens gips op de muren van de woonkamer.. toen kwam er een dansje, wie gaat het oplossen, welke oplossing, wie gaat dat betalen? Dit dansje hebben we aardig leren dansen, maar we hebben het idee dat we pas na een huis of 3 bouwen op gelijk niveau met de andere spelers zullen komen.


Het leem voegt zich mooi naar de rondingen in het huis, de toegevoegde parelmoer geeft een subtiele doorbreking van de klei.


Totdat alles begint te drogen, vlekken, onregelmatige stukken, scheurtjes, losse plekken... Zelf vond ik het wel rustiek, of geleefd, maar de experts vonden dat het zo niet kon. Dus weer een dansje, met aannemer, expert van de grondstoffen leverancier, de stukadoor, architect, leenspecialist. De stukadoor trok deze keer aan het kortste eindje, hij moest het van de anderen overdoen. Ik vond dat sneu, want hij is zo'n ZZP-er die voor een vaste prijs een klus voor een stukadoorsbedrijf doet. 


Scheurtjes...


Afgekeurd oppervlak.



Na 2 dagen sponsen met verdunde leem, kreeg hij de boel egaal, op dit moment schijnt de zon dus de foto is wat minder, maar iedereen is nu blij.


   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten