Straatnamen
Leiden heeft ongeveer 1600 straatnamen. De straatnaam vormt samen met het huisnummer een uniek adres. Wat iedereen "straatnamen" noemt, heet in de wet "openbare ruimte". Openbare ruimten zijn vaak voorzien van een naam. Onder openbare ruimten verstaan we naast straten en pleinen ook bruggen, terreinen, parken en water. Leiden heeft ongeveer 2100 openbare ruimten die van een naam zijn voorzien.Bij het maken van nieuwbouwplannen of het opnieuw inrichten van een bestaand gebied, wordt door de gemeente een procedure gestart voor een nieuwe naam. De straatnamencommissie doet een voorstel en daarna stelt het college van B&W de naam vast.
De Leidse straatnamen commissie
De Straatnamencommissie van de gemeente Leiden heeft als taak aan het college van burgemeester en wethouders advies uit te brengen over de naamgeving van de openbare ruimte in Leiden. Het begrip 'openbare ruimte' houdt niet automatisch in dat het publiekelijk toegankelijk is. Het is een verzamelbegrip voor straten, pleinen, maar ook voor bruggen, wateren, enzovoorts. De commissie wil het college voorstellen om de volgende naam met bijbehorend onderschrift te geven:
In de nieuwe Leidse wijk Nieuw Leyden in het Noorderkwartier worden nieuwe woningen gebouwd en moesten er nieuwe straatnamen verzonnen worden. De straatnamencommissie is hier mee aan de gang gegaan en heeft inspiratie gevonden in staatslieden.
De nieuwe straatnamen met bijschrift luiden: Alexander Gogelstraat (patriots staatsman), Daendelsstraat (patriots generaal), Driemanschapskade (voorlopig bestuur der Nederlanden na de Franse Tijd 1813-1814), Jonas Daniƫl Meijerstraat (voorvechter Joodse emancipatie), Lodewijk Napoleonstraat (koning van Nederland), Pieter Vreedestraat (patriots politicus) en Schimmelpenninckstraat (raadspensionaris van de Bataafse Republiek).
De nieuw te bouwen straat in Nieuw Leyden, waar wij gaan bouwen, veld 41 kavel 9, gaat Lodewijk Napoleonstraat heten. Chique toch?
Ons adres wordt Molenstraat 53,..., huh?
Als je een huis bouwt op een hoek en je kiest ervoor om op de kopse kant van het bouwblok de voordeur te plaatsen, dan woon je opeens in een andere straat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten