donderdag 28 maart 2013

Ons nieuwe adres

Als je een vergunning aanvraagt voor een nieuw te bouwen woning, dan krijg je kort nadat de vergunning verleent is een bericht toegestuurd waarin je nieuwe adres staat. Ik vroeg me af wie dat beslist en waar ze die nieuwe namen vandaan halen. Met een beetje geduld kun je dat vinden op internet.


Straatnamen

Leiden heeft ongeveer 1600 straatnamen. De straatnaam vormt samen met het huisnummer een uniek adres. Wat iedereen "straatnamen" noemt, heet in de wet "openbare ruimte". Openbare ruimten zijn vaak voorzien van een naam. Onder openbare ruimten verstaan we naast straten en pleinen ook bruggen, terreinen, parken en water. Leiden heeft ongeveer 2100 openbare ruimten die van een naam zijn voorzien.
Bij het maken van nieuwbouwplannen of het opnieuw inrichten van een bestaand gebied,  wordt door de gemeente een procedure gestart voor een nieuwe naam. De straatnamencommissie doet een voorstel en daarna stelt het college van B&W de naam vast. 


 De Leidse straatnamen commissie 

De Straatnamencommissie van de gemeente Leiden heeft als taak aan het college van burgemeester en wethouders advies uit te brengen over de naamgeving van de openbare ruimte in Leiden. Het begrip 'openbare ruimte' houdt niet automatisch in dat het publiekelijk toegankelijk is. Het is een verzamelbegrip voor straten, pleinen, maar ook voor bruggen, wateren, enzovoorts. De commissie wil het college voorstellen om de volgende naam met bijbehorend onderschrift te geven:

In de nieuwe Leidse wijk Nieuw Leyden in het Noorderkwartier worden nieuwe woningen gebouwd en moesten er nieuwe straatnamen verzonnen worden. De straatnamencommissie is hier mee aan de gang gegaan en heeft inspiratie gevonden in staatslieden. 
De nieuwe straatnamen met bijschrift luiden: Alexander Gogelstraat (patriots staatsman), Daendelsstraat (patriots generaal), Driemanschapskade (voorlopig bestuur der Nederlanden na de Franse Tijd 1813-1814), Jonas Daniël Meijerstraat (voorvechter Joodse emancipatie), Lodewijk Napoleonstraat (koning van Nederland),  Pieter Vreedestraat (patriots politicus) en Schimmelpenninckstraat (raadspensionaris van de Bataafse Republiek).

De nieuw te bouwen straat in Nieuw Leyden, waar wij gaan bouwen, veld 41 kavel 9, gaat Lodewijk Napoleonstraat heten. Chique toch?

Ons adres wordt Molenstraat 53,..., huh?



Als je een huis bouwt op een hoek en je kiest ervoor om op de kopse kant van het bouwblok de voordeur te plaatsen, dan woon je opeens in een andere straat.


 

zaterdag 23 maart 2013

Geschiedenis 2

Om jullie een idee te geven van de wonderbaarlijke tocht die we de afgelopen 2 jaar ondernomen hebben, zal ik een aantal ontwerpen, schetsen, wilde ideeën, teasers laten zien.

Voor het eerste kavel waar we een optie op hadden heeft de architect een aantal snelle schetsen gemaakt naar aanleiding van het 1e gesprek dat we kerst 2010 hadden.



Het idee bij deze 2 ontwerpen was het creëren van groene ruimte op het tuinloze kavel, zowel voor onszelf als de buurt.
Een aangepaste zeespiegelstijging bestendige versie van dit ontwerp is te zien bij ons bericht 'de Architect"




Na alle toestanden rond het kavel ( zie 'Geschiedenis 1') en de keuze voor een ander kavel, begon het ontwerp proces weer opnieuw.



 


Een handig ontwerp met alle voorzieningen centraal gelegen, leidingen, afvoeren in een lijn, simpel en voordelig.

 


In  de kern van het huis een open structuur die licht en zichtlijnen alle kans geeft. In bepaalde fasen van het ontwerp zat er zelfs een glazen vloer in.

                      Begane grond

 1e etage              2e etage

dinsdag 19 maart 2013

Compromis 1

Tijdens het ontwerpproces ben je bezig met materialen en hoe die eruit zullen zien op en in het huis, hoe is de uitstraling naar de buurt, welke sfeer komt er in de woonkamer etc.
Daarnaast is er de grote factor, wat kost dat? Dat kost meestal teveel. En daarna komt er heel vaak het woord compromis.

Dit is voor mij niet negatief, ik vind het een uitdaging om het internet op te gaan en iets anders te vinden dat net zo leuk, mooi, kwalitatief vergelijkbaar, ecologisch is. 
In dit proces heb ik al een aantal keren gemerkt dat, het compromis, het afwijken van het oorspronkelijke plan, de verandering van koers, iets beters oplevert, iets waar we daarvoor nog niet aan hadden gedacht.

Het laatste voorbeeld daarvan  is pas vorige week gebeurd, op de overloop van de 2e etage zijn al zeker een half jaar openslaande deuren getekend. Idealiter kunnen we daar op een zonnige, misschien niet zo warme dag, lekker een beetje van buitenlucht en zon genieten lekker in de luwte van het huis. 
Totdat de constructeur uitrekent dat de boel wat stalen versteviging nodig heeft, precies daar waar de deuren scharnieren. 

Het compromis is harmonicadeuren, als we die in de nieuwe situatie open vouwen dan hebben we opeens meer ruimte om te zitten, ongehinderd door openslaande deuren, echt veel beter gebruik van de ruimte, nooit bij stil gestaan, echt veel beter, leuk toch?


Hierboven een deel van de plattegrond op de 2e etage, in de rechteronderhoek het 'probleemgebied'. Je ziet daar de paarse boogjes die de openslaande deuren aangeven. Als daar in de plaats harmonicadeuren komen die openvouwen, de een naar boven en de andere naar links, dan heb je opeens een vrije overloop. Ik zie al een lekker luie 'love seat' en een paar boeken en een glaasje van het een of ander.

Hieronder een detail daarvan, de nummers 123 geven de (on)mogelijke posities aan van de stalen kolommen. De voorkeur ging uit naar positie 1, gewoon de makkelijkste oplossing, maar dan kunnen die deuren niet meer open, zie je?







zaterdag 16 maart 2013

Welke kleur wordt het huis?

Misschien niet voor iedereen een normale vraag, een huis in Nederland is al snel van baksteen. Een modern huis al snel van wit pleisterwerk.

Wij willen graag kleur, maar welke? We hebben dit van een aantal kanten bekeken.



Hoe ziet het huis eruit en wat past daar bij. Welke uitstraling krijgt het met welke gevelbekleding en wat willen wij dat het uitstraalt. Waar voelen we ons nog comfortabel mee, wat is net 'edgy' genoeg om niet suf te zijn. ( in onze ogen dan )

De 2e manier was om te kijken naar de omgeving. Ons huis komt aan de rand van Nieuw Leyden, waar veel afwisselende, vaak moderne huizen staan.




We leunen met het huis tegen een oud buurtje, 1905-1920 denk ik, de huizen hebben nog mooie details in het metselwerk. Rood bakstenen huizen, met hier en daar wat bleekblauwe details van geglazuurde stenen, soms wat oker.


 
Precies in het verlengde van dit straatje komt ons huis. 






 Gaan we ons daar bij aansluiten, dus in de warme steen kleuren blijven of gaan we aan de overzijde van het kleurenspectrum zitten, dus blauwachtigen. Bewegen we mee met de straat of zetten we een contrast neer aan het einde van het straatje?

Ik heb zelf een zwak voor blauwe tinten, vooral zeeblauw, petrol, turquoise, dus dat is ook een factor. Frans wil best wel een beetje opvallen...





woensdag 13 maart 2013

De Architect

Kerstvakantie 2010 hebben we kennis gemaakt met de architect.

Via een zoekopdracht naar een ecologisch architect kwam ik terecht op de site van  Michael de Vos.
Wat me vooral aansprak was zijn ietwat tegendraadse benadering van de wereld, je inzetten voor wat waarde heeft en je niet direct laten afremmen door regels, creatief denken op alle vlakken van het leven en een sterk geloof in een maakbare wereld adhv eigen inzichten.
Hij tekende ook leuke dingen ;-)

 Zo ziet Michael dat zelf:

Op avontuur....

Frans en Christel hadden mij als architect gekozen vanwege ecologie en gezondheid, maar ook omdat ik een beetje dwarse kerel ben. Niet a priori alles meteen in het bestemmingsplan, het budget en de bouwvoorschriften persen, maar eerst dromen en daarna de droom laten landen. Verder bedrijf ik altijd een beetje coaching tijdens het ontwerpen. Een huis is immers “ruimte voor jezelf” en voordat we die ruimte “in de stof” maken, moet hij er eerst in de geest zijn.

We hebben voortdurend leuke momenten in de tijd dat we samenwerken, maar eentje die er voor mij nog wel uitspringt was de vraag hoe ik over “2012” dacht. Zeespiegelstijging en zo... Ik ben al 23 jaar ecologisch architect, maar toch ook wel een tikje klimaatscepticus. De mensheid vervuilt en verknoeit de wereld in ras tempo, maar ik sluit nogal aan bij (inmiddels emeritus) prof. Salomon Kroonenberg: de aarde heeft eerder geweldige zeespiegelstijgingen- en dalingen en ook enorme CO2 schommelingen gezien. Toen waren wij er nog niet met onze rotzooi.

Ik was zo geraakt door de vraag van Christel èn door het bijzondere (maar rare) karakter van hun eerste kavel, dat ik een 3D-plannetje heb gemaakt, puur en alleen om aan te sporen tot denken over de locatie en “2012”. Zie hier het filmpje van een rondgang om deze 3D-schets.



Het idee was om de vreselijke volte van het stedenbouwkundig plan ook wat buitenruimte terug te geven aan de stad. Het budget zou niet toereikend zijn om de kavel maximaal vol te bouwen over de volle hoogte, dus op een tamelijk goedkoop caisson, waarin de kelder/half-souterain ligt, staat een tweelaags woonhuis (pakweg 200m2) op pootjes. Op dat souterain kon je nog een bijzondere tuin maken en inkijk in je huis vanaf de straat was er uiteraard niet. Omdat het huis een fikse hoogte zou krijgen, konden we toch veel zon (middels PV- en warmtecollectoren benutten. De verhoudingen waren zodanig dat het hele huis op zou kunnen drijven als het water werkelijk Leiden zou bereiken......

De ontwikkelaar gaf helaas twee opties tegelijk uit, en anderen verzilverden die eerder. Toen zijn we (gelukkig!) gaan kijken naar een andere kavel en zijn we opnieuw begonnen met ontwerpen. Daarover een andere keer wat meer.

Michaël de Vos, ecologisch architect.

zondag 10 maart 2013

Spullen 1

In een nieuw huis moeten allerlei nieuwe spullen, over al die nieuwe spullen moeten beslissingen genomen worden...

Omdat het in het voorjaar van 2012 opeens hard ging en we voor de zomervakantie al zouden gaan  bouwen, ja echt, dat was de bedoeling, ging ik op pad voor nog meer spullen.

In dit geval, keuken en sanitair, dat moet liefst voor de definitieve tekeningen uitgezocht zijn omdat je dan lekker leidingen, elektra kunt intekenen.

Eerst was ik op zoek naar een keuken voor het huis zoals te zien in de tekeningen in de blog 'Maquette'. Hieronder is daar een detail van de plattegrond te zien.


Een leuke mevrouw bij de KVIK hielp met het bedenken van een keuken in een ronde vorm.



Echter zo half maart 2012 werd duidelijk dat het toen getekende huis met al die mooie ronde ruimten veel te duuuuur was...

Slik, ja dat was even schakelen voor gevorderden, we moesten meters inleveren, er werd een stuk van de 2e etage gegumd, de 2e woonkamer verviel daardoor, de keuken moest naar een andere plek omdat die teveel ruimte innam in de woonkamer op de 1e etage,...

Ehhhh, maar we gaan snel veranderen en dan hup door bouwen, voor de zomervakantie en dan even dit en dan even dat en dan, ehhh, staat er opeens een heel ander huis, waar weer spullen voor gezocht moeten worden.

Ik heb, ongelogen, 3 maanden iedere dag een aantal uur op de site van showroomkorting.nl doorgebracht. Aanrader als je je verveelt of voordelig een dure keuken wilt scoren.
Ik wilde het laatste, de inzet voor ons ecologisch getinte huis is om duurzame materialen te gebruiken, dus op zoek naar een vol houten keuken met een stenen aanrechtblad. Voor de toekomst betekent dat, lang te gebruiken, als nodig weer op te knappen.

In de nieuwe plannen verhuisde de keuken naar een slaapkamer uit het vorige plan. Niet meer rond, andere maten, veel keukens die eerst goed in de ruimte pasten vielen nu af. Vandaar die 3 maanden op de keuken site. Uiteindelijk 3 keukens uitgezocht, in mei naar Rotterdam gereden, naar Asto keukens. Daar heeft Frans Bridié de onderstaande keuken gekozen, met wat aanpassingen zal deze op de Molenstraat geplaatst worden.






donderdag 7 maart 2013

De maquette


Kerstvakantie 2011, we zouden voor de zomervakantie van 2012 gaan bouwen, het ging nu snel...
Ik wilde weleens zien hoe de ruimtes zouden zijn, hoe het huis er in tastbaar 3D uit zou zien. Dus een maquette gebouwd.




Zuid gevel,


Zuidoost hoek,



Zuidwest hoek,


Blik op achterzijde


 Hoe ziet het er in de avond uit met een lampje erin?



Begane grond 


 1e etage


 2e etage

En dan ga je rekenen en dan blijkt dat het toch kleiner moet,..., dus dit huis wordt het niet helemaal, wordt vervolgd....

zondag 3 maart 2013

Geschiedenis 1

We wilden een huis bouwen...
Maar eerst moest er een kavel gevonden worden en dat lijkt simpeler dan het is. In eerste instantie wilden we graag een kavel zonder tuin, omdat dit de kosten behoorlijk zou verminderen. (onze volkstuin is op loopafstand van het nieuwe huis) 
In een aantal velden (zeg een blok huizen) waren nog 1 of meer kavels te koop. Al lopend door de wijk, op zondagmiddagen, werden alle voors en tegens afwogen. Het ene kavel was te dicht bij de Willen de Zwijgerlaan (geluidsoverlast) een ander keek op een flat, of de flat keek op het kavel. Uiteindelijk kozen we voor een tuinloos kavel in een blokje van 4. De bouwenveloppe (dat is de m3 ruimte die het gebouw maximaal mag innemen) gaf ruimte aan 4 woonlagen. Deze ruimte nodigde uit tot fantasievolle animaties en tekeningen, zoals in ons eerste bericht te zien was. (meer volgt in geschiedenis 2)

Hieronder een luchtfoto van de wijk in aanbouw.



Luchtfoto

Het eerste kavel lag precies tegenover de gebogen witte flat midden boven in de foto.






En toen bleek dat het kavel ook nog aan anderen in optie was gegeven.....
Dat was even schrikken, we hadden al de eerste ideeën voor het kavel, de architect had al kosten gemaakt....
Maar de andere kavelaars hadden eerdere rechten dus er was niets aan te doen.
Een ongeluk bleek een geluk, want in hun poging om de pijn te verzachten gaf Nieuw Leyden (de organisatie) ons vrije keus uit de nog beschikbare kavels.




Weer hebben we door de wijk gelopen, weer allerlei afwegingen gemaakt, eerst nog een ander kavel langs de sloot bekeken, met de architect rondgelopen. De stand van de zon, verkeerslawaai, uitzicht, toegang naar de stad,....

Uiteindelijk werd het kavel 9 in veld 41, lekker op een hoekje, de hele dag zon, uitzicht op een leuk straatje.