vrijdag 19 september 2014

Afwerking


Klussen

In de loop van het bouwproces, bij het nadenken, tekenen, bezuinigen kwamen allerlei details aan de orde die buiten de reguliere bouwpraktijk van onze aannemer vielen. Dat betekend niet dat hij dat niet kan, maar vaak wel dat het veel meer zou gaan kosten. Dat was op een gegeven moment niet meer mogelijk, alles moest beduidend minder gaan kosten om het door te laten gaan.

 trapgat begane grond
 
 We wilden graag natuurlijke materialen, een damp open constructie, duurzaam, minder milieu belastend... Hierboven op de foto gaat de impregneer op het hout, geen lak of verf maar een olie. Met de hand, in het werk, door mijzelf...

 trapgat 1e etage

Spierpijn en voldoening gaan hand in hand.

 trapgat 2e etage



 In een iets andere kleur gemengd dan de trapgat afwerking, met pigmenten door de basisolie, het kozijn tussen de overloop en de badkamer.


 ...


Op zijn plek.

  
Een tijd terug, ander blog, heb ik met de kinderen de kozijnen behandeld met impregneer. Nu waren de kop latten voor de afwerking van de deurkozijnen aan de beurt.


 Bij een leuk recycle bedrijf in Almere, http://www.oudebouwmaterialen.nl/, hebben we van oude balken gemaakte deuren gekocht. Die waren onbehandeld en voordat ze het huis in gaan moeten ze wel enige bescherming hebben. Samen met Pepijn heb ik ze in de timmerwerkfabriek van de aannemer weer in dezelfde impregneer gezet, deze keer kleurloos zodat het hout zelf te zien is. Later gaan alle oppervlakken in huis die met impregneer behandeld zijn nog in de was voor extra bescherming, voeding en onderhoud.


 Leuk hoor klussen met je grote zoon.


woensdag 17 september 2014

Tegels


Leisteen Peacock


Woonkamer kachelplek.

 Keuzes, keuzes, wat gaat er op de vloer? Iets natuurlijks, iets levendigs, iets kleurrijks, iets betaalbaars....


 Keuken.

Makkelijk in onderhoud, slijtvast, want dat is duurzaam, als je het nooit meer hoeft te vervangen is de milieu belasting ook minder groot.


 Detail.

Niet per se modieus, liever tijdloos...


 Toilet.

Overal inzetbaar, wanden, vloeren, lekker makkelijk want dan hoef je geen dingen bij elkaar te zoeken.


Atelier.

Mag nat worden, want in een werkplaats waar veel met water en zeep wordt gewerkt is dat wel zo fijn.




dinsdag 16 september 2014

Trappen


Ladder >>>>>>>>> Trap


Voor iemand met hoogtevrees, zoals ikzelf, is het dagelijks beklimmen van ladders op de bouw een grote uitdaging, gelukkig is mijn nieuwsgierigheid groter. 


Nu zijn de echte trappen er...


Feestje! Begane grond.


1e etage.
 Vorige week werd de trap ook al geplaatst, die was toen 10 centimeter te kort, ehhhh, dus moest er een nieuwe komen. Gelukt!


Keldertrap.







dinsdag 9 september 2014

Uit de steigers


Voila!


Ik zou nu een heel verhaal kunnen houden over de rups en de vlinder etc. maar kijk maar even naar de foto's hieronder, het zou een treffende vergelijking zijn.


 In alle vroegte kwam een aantal steigerbouwers uit Rotterdam en omstreken. Stadsen volgens Frits en hij keek er niet erg blij bij ;-)


 En binnen een dag werd de hele steiger ontmanteld.


 En Frits had gelijk, het was nogal stads volk, echte mannen, echte bouwvakkers, fluiten naar ieder meisje dat langs kwam fietsen. Zoiets zou Frits niet doen, nette bouwvakkers doen dat namelijk niet.


 Petje, lage mohawk, tatoeages, indrukwekkende spierbundels, geen foto's helaas, die zijn van het huis dat ze langzaam aan het uitpakken waren.


 En in de middag gingen de shirts uit, zou Frits ook nooit doen.

 
 En dan opeens die kleur, de vorm, de details, allemaal zichtbaar. ( niet van die mannen, nu even over het huis)


 De rondingen, de contrasten tussen stuc en houtwerk.


 Blij!


Blijer, blijst...